Gueuze Tilquin – Draft Version


Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 587, Gueuze Tilquin – Draft Version, βέλγικη gueuze μπύρα με 5,3% αλκοόλ από την Tilquin Brewery ή μάλλον καλύτερα Gueuzerie Tilquin.
Η Tilquin ιδρύθηκε το 2009 από τον Pierre Tilquin. Είναι ένα μικρό βελγικό παραδοσιακό οικογενειακό ζυθοποιείο που εδρεύει στο Bierghes των Βρυξελλών και αποτελεί τη μόνη gueuzerie στην περιοχή της Βαλλονίας. Παράγει αποκλειστικά gueuze μπύρες δηλαδή μπύρες που προκύπτουν από την ανάμειξη νέας και παλαιωμένης lambic μπύρας.

Η βαρελίσια έκδοση της Gueuze Tilquin είναι μια μπύρα αυθόμητης (spontaneous) ζύμωσης, που λαμβάνεται από την ανάμειξη μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, νέας lambic με lambics ενός και δύο ετών που έχουν ζυμωθεί και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια της Tilquin. Είναι αφιλτράριστη και απαστερίωτη κι επαναζυμώνεται σε ανοξείδωτα βαρέλια ή keykegs για 3 μήνες τουλάχιστον. Η ζυθοποίηση των lambic γίνεται στις ζυθοποιίες Boon, Lindemans και Girardin. Εκεί κατά τον βρασμό χρησιμοποιούνται μόνο παλιοί λυκίσκοι για να μην δώσουν έντονα αρώματα. Η ψύξη του ζυθογλεύκους γίνεται σε ειδικές, πλατιές, ρηχές, δεξαμενές που είναι ανοιχτές για να έρθει σε επαφή με τους μικροοργανισμούς του αέρα του ζυθοποιείου και να επέλθει η σκόπιμη, φυσική μόλυνση και να ξινίσει η μπύρα. Την επόμενη μέρα της ζυθοποίησης, μεταφέρεται στην Tilquin για να μπει στα δρύινα βαρέλια και να γίνει η αυθόρμητη ζύμωση για 1 με 2 χρόνια.

Η Gueuze Tilquin – Draft Version έχει θολό πορτοκαλόξανθο χρώμα και με λευκό συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας! Τα αρώματά της είναι εντυπωσιακά, φρουτώδη, με νότες λεμονιού και βερίκοκου! Έχει μεσαίο σώμα και αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι άκρως ξεδιψαστική, ιδιαίτερα όξινη, στυφή, με υπέροχες πραγματικά νότες βερίκοκου και μήλου! Τέλος η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, ξηρή και όξινη. Συνολικά πρόκειται για μια υπέροχη πραγματικά gueuze.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland