Borg Úlfur

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 561, Borg Úlfur, Ισλανδική India pale ale μπύρα αμερικάνικου τύπου (συγκεκριμένα δυτικής ακτής) με 5,9% αλκοόλ και 60 IBUs. Παράγεται στη ζυθοποιία Ölgerðin Egill Skallagrímsson από τη ζυθοποιία Borg Brugghús στο Reykjavik! Πρόκειται για μια craft ζυθοποιία που ιδρύθηκε το 2010 με κύριο στόχο την ενσωμάτωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και των τοπικών συστατικών της Ισλανδίας σε μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία μπυρών που έχουν ζυθοποιήσει από ιδρύσεως της. Έχουν ήδη λάβει πολλά βραβεία σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς στον κόσμο.

Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό της ζυθοποιίας και του παρόντος ιστολογίου και έχει να κάνει με την αρίθμηση. Όπως σε κάθε ανάρτηση του μπυρολογίου αναγράφεται ο αύξων αριθμός της μπυρομέρας, έτσι και η Borg Brugghús αναγράφει πάνω σε κάθε μπύρα έναν αύξοντα αριθμό. Όταν σε κάποια μπύρα αλλάζουν την συνταγή από την μία παρτίδα στην άλλη τότε στον αριθμό προστίθενται και δεκαδικά ψηφία. Δείτε για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα τις μπύρες 19, 19.1 19.2, 19.3, 20, 21, 22, 23.

Στις δικές τους μπύρες τα νούμερα έχουν το πρόθεμα NR ενώ στις μπύρες συνεργασίας με άλλες ζυθοποιίες προστίθεται και το γράμμα C, από το collaboration, πχ NR C17.

Η Úlfur, που στα Ισλανδικά σημαίνει  "λύκος",  είναι η νούμερο NR 3. Βρέθηκε στα χέρια μου και στο ποτήρι του μπυρολογίου ως δώρο από την καλή συνάδελφο Νικολέττα, που το Πάσχα που μας πέρασε έκανε τις διακοπές της στην Ισλανδία! Στην υγειά σου Νικολέτα!

Περνώντας στα της μπύρας, το χρώμα της είναι ξανθό, διαυγές καθώς πρόκειται για φιλτραρισμένη μπύρα, με λευκό, πυκνό, αφρό μέσης διάρκειας. Τα αρώματα της  είναι έντονα στην αρχή κυρίως, με νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων που τις προσδίδονται από τους αμερικάνικους λυκίσκους που έχουν χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποίηση και κατά το dry hopping. Έχει μεσαίο σώμα και μέση ανθράκωση.  Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, τραγανή, πικρή και γλυκιά, με ωραίες νότες γκρέιπφρουτ και καραμέλας και τέλος, η επίγευσή της, πικρή και μεγάλης διάρκειας.

Πηγή : www.borgbrugghus.is

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland