Guinness Nitro IPA

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 532, Guinness Nitro IPA, Ιρλανδική μπύρα με 5,8% αλκοόλ και 44 IBUs από την Diageo, στο  St. James's Gate του Δουβλίνου. Με αφορμή την σημερινή γιορτή του Αγίου Πατρικίου, του σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας, δεν θα μπορούσε η μπύρα της ημέρας να μην σχετίζεται με την Ιρλανδία. Η ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία, και αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού (shamrocks) σε ενδύματα και αξεσουάρ.
Για την ιστορία της πασίγνωστης ζυθοποιίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Guinness Nitro IPA παρασκευάζεται με βύνη Ιρλανδικού κριθαριού, καβουρδισμένο κριθάρι, πέντε ποικιλίες λυκίσκου, Admiral για πικράδα, Celeia, Topaz, Challenger & Cascade για το άρωμα, τη μοναδική Guiness μαγιά που χρησιμοποιείται στη ζυθοποίηση όλων των stout μπυρών της Guinness, και φυσικά η ενανθράκωση της γίνεται με ένα με το γνωστό μείγμα αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα όπως και στη Guinness Draught.

Είναι σκουρόξανθη, με ένα στρώμα πάχους 2 εκατοστών από τον κλασσικό, κρεμώδη και πραγματικά βελούδινο μπεζ αφρό της Guinness Draught. Ενίοτε φέρει και τριφύλλι σχεδιασμένο  πάνω του, εφόσον ο μπάρμαν είναι μάστορας βέβαια. 


Αφήνοντας το πιο τέλειο οπτικό αποτέλεσμα διαδικασίας σερβιρίσματος το οποίο κρατάει πάνω από 2 λεπτά (απολαύστε ένα μικρό δείγμα στο παρακάτω βίντεο), το γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν είναι αυτό μιας τυπικής αγγλικής IPA, αλλά απέχει και πολύ μάλιστα. 


Τα αρώματά της είναι πολύ απαλά με ελαφριές νότες εσπεριδοειδών. Η γεύση της είναι ευχάριστη ως Guinness, ξεδιψαστική, απαλή και βελούδινη με απαλές hoppy νότες, αλλά ως IPA είπαμε... Τέλος ή επίγευσή της είναι μικρής διάρκειας με μια πάρα πολύ ελαφριά πικράδα.

Sláinte!!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland