OMER Traditional Blond

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 517, OMER, Traditional Blond, Βέλγικη Blond ale μπύρα με 8% αλκοόλ, από τη ζυθοποιία Brouwerij Omer Vander Ghinste (Bockor) στο Bellegem λίγο έξω από την πόλη Kortrijk στη δυτική Φλάνδρα. Το όνομα αυτής της μπύρας, OMER, προέρχεται από μια εποχή πριν τη χρήση των εμπορικών σημάτων από τις διάφορες επιχειρήσεις! Όταν ο Omer Vander Ghinste ξεκίνησε το ζυθοποιείο το 1892, έδωσε στις μπύρες του το όνομά του όπως συνηθίζονταν εκείνη την εποχή. Διαφήμιζε τις μπύρες του τοποθετώντας βιτρό παράθυρα με τις λέξεις "Bieren Omer Vander Ghinste" στα μπροστινά παράθυρα των παμπ, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.




Καθώς αυτά τα παράθυρα ήταν πολύ ακριβά, η αντικατάστασή τους σε κάθε αλλαγή της γενιάς δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η άλλη επιλογή ήταν κάθε πρωτότοκος γιος να βαφτίζεται «Ομέρ». Μια παράδοση που εξακολουθεί να τιμάται σήμερα, 5 γενιές μετά:

Omer Vander Ghinste (ημγεν. 1869)
Omer Remi Vander Ghinste (ημ. γεν. 1901)
Omer Vander Ghinste (ημ. γεν. 1933)
Omer Jean Vander Ghinste (ημ. γεν. 1964)
Omer Gery Vander Ghinste (ημ. γεν. 1993)

Το 1977 η ζυθοποιία μετονομάζεται σε Bockor Brewery μετά την μεγάλη επιτυχία της μπύρας της Bockor Pils, αλλά το 2014 μετονομάζεται ξανά σε Brewery Omer Vander Ghinste για να τονιστεί η πλούσια οικογενειακή ιστορία.
Η μπύρα βρέθηκε στα χέρια μου ως δώρο αδελφικού φίλου που ταξίδευε από το Βέλγιο. Στην υγειά σου Δημήτρη!
Η OMER είναι μια αφροζύμωτη μπύρα, με δευτερεύουσα ζύμωση στη φιάλη. Περιέχει προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά, όπως υψηλής ποιότητας βύνη κριθαριού από την περιοχή του Λίγηρα (Loire) στη Γαλλία, και τρεις ποικιλίες αρωματικού λυκίσκου από Γερμανία, Σλοβενία και Τσεχία. Έχει διακριθεί με χρυσό μετάλλιο στις παρακάτω διοργανώσεις:

- European Beer Star Awards στην κατηγορία Belgian Style Strong Ale (2009)
- World Beer Cup (2010)
- Brussels Beer Challenge (2013)
- World Beer Awards στην κατηγορία World's Best Style Winner (2015)

Περνώντας στα της μπύρας, η OMER είναι ξανθιά, με υπερπλούσιο, λευκό, πυκνό και κρεμώδη αφρό μεγάλης διάρκειας που σταδιακά υποχωρεί μέχρι να γίνει ένα λεπτό στρώμα που σε συντροφεύει μέχρι το τέλος! Τα αρώματα της είναι υπέροχα, φρουτώδη, με νότες λεμονιού. Το σώμα της είναι μεσαίο με αρκετή ενανθράκωση, και το αλκοόλ πολύ καλά κρυμένο! Η γεύση της είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη, δυνατή, γλυκιά με νότες γρασιδιού κι ελαφρώς πικάντικη. Τέλος η επίγευσή της είναι επίσης γλυκόπικρη με μέση διάρκεια.


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland