Αναστασίου Κραταιά


Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 505, Αναστασίου Κραταιά, Ελληνική Russian Imperial Stout μπύρα με 9,5% αλκοόλ και 20 IBUs από την Μικροζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι Αττικής. Περισσότερα για τη ζυθοποιία εδώ.
Η Κραταιά είναι η τελευταία συνταγή της ζυθοποιίας για το 2018. Η ονομασία "Κραταιά" από το κραταιός που σημαίνει ισχυρός, δυνατός, ρωμαλέος, μαρτυρά τη βαρύτητα που έδωσε η ζυθοποιία σε αυτή τη μπύρα! Οι Russian Imperial Stout είναι ένα είδος μπύρας που κρατάει από το 1780 περίπου όταν στις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας ήταν διάσημη η εξαγωγή μπύρας stout. Για να αντέξουν τα φορτία το μεγάλο ταξίδι οι ζυθοποιοί της εποχής ''ανέβαζαν'' το αλκοόλ για να μπορεί να συντηρήσει την μπύρα και να φτάσει στον προορισμό της αναλλοίωτη. Το αποτέλεσμα ήταν μια δυνατή stout σχεδόν στο 9 - 10% αλκοόλ εξ ου κι η ονομασία Russian Imperial Stout. Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β΄, η επονομαζόμενη Μεγάλη, ήταν γνωστή μεγάλη λάτρισσα αυτής της ιδιαίτερης μπύρας.
Περνώντας στα της μπύρας τώρα, το χρώμα της είναι μαύρο, με πυκνό, κρεμώδη, καφέ αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματά της είναι υπέροχα, ο καφές, και η σοκολάτα με τις νότες βανίλιας συντελούν σε μια πλούσια αρωματική εμπειρία. Έχει γεμάτο σώμα και χαμηλή σχετικά ενανθράκωση. Η γεύση της είναι καταπληκτική, γλυκόπικρη, με ιδιαίτερα ευχάριστες νότες καβουρδισμένης βύνης, πικρής σοκολάτας, καφέ και καραμέλας. Tο άφθονο αλκοόλ είναι καλά κρυμμένο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, και όταν η μπύρα ζεσταθεί λίγο. Η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, γλυκόπικρη κι ελάχιστα λιπαρή!

Πηγή: www.facebook.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland