St. Bernardus Abt 12

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 501, St. Bernardus Abt 12, Βέλγικη quadrupel abbey ale μπύρα με 10% αλκοόλ, από την St. Bernardus BrouwerijΗ St. Bernardus Abt 12 είναι η ναυαρχίδα από τη γκάμα των abbey ales του πασίγνωστου αυτού ζυθοποιείου στο Watou της δυτικής Φλάνδρας. Ενδεικτικό της επιτυχία της είναι ότι αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής ζυθοποιίας! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Abt 12 συχνά συγκρίνεται με την Westvleteren 12 (XII) από το κοντινό αββαείο τραππιστών του Sint-Sixtus. Ο λόγος είναι πως μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου και μέχρι το 1992 οι μπύρες του Sint-Sixtus που προορίζονταν για εμπορική χρήση παρασκευάζονταν κατόπιν αδείας από το ζυθοποιείο St. Bernardus. Οι μοναχοί του Sint-Sixtus βέβαια συνέχισαν να παράγουν μπύρα αλλά μόνο για δική τους κατανάλωση και για κάποιες περιορισμένες  πωλήσεις (μόνο από τις πύλες του αβαείου) για το κοινό και μερικές γειτονικές ταβέρνες.
Ακόμα και σήμερα, οι μπύρες του St. Bernardus παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας τη μαγιά από το Sint-Sixtus και νερό από το τοπικό πηγάδι το οποίο είναι ελαφρώς αλμυρό αλλά μαλακό.
Η ζυθοποιοί του Westvleteren, αντίθετα, χρησιμοποιούν το νερό που παρέχει η τοπική πόλη. Η Abt 12 παράγεται από το 1946 με βάση την αρχική συνταγή που των μοναχών του Sint-SixtusΌσο για το όνομά της, Abt ή Abbot είναι ο ανώτατος ιεραρχικά μοναχός του αβαείου. Και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ζυθοποιείο έδωσε την συγκεκριμένη ονομασία στην υψηλότερη σε κατάταξη μπύρα του αβαείου.

Αξίζει να αναφερθεί κι ένα λιγότερο γνωστό γεγονός: ο γελαστός μοναχός στην ετικέτα ενίοτε εμφανίζεται να "κλείνει το μάτι" όπως στην παρακάτω εικόνα. Κάθε πότε; Θεωρείται πως αυτό συμβαίνει σε κάθε 1000η φιάλη που κυλά στη γραμμή παραγωγής! Έχουν πλάκα οι μοναχοί εκεί στο αβαείο του St. Bernardus!
Περνώντας στα της μπύρας, το χρώμα της είναι σκούρο κόκκινο, με ελαφρώς μπεζ, συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι καταπληκτικά! Οι φρουτώδεις νότες σκούρων αποξηραμένων φρούτων , σταφίδας και δαμάσκηνου, σε συνδυασμό με αυτές της καραμέλας, της μαγιάς και ελάχιστα του οινοπνεύματος συνθέτουν ένα μεθυστικό σύνολο. Έχει μεσαίο προς γεμάτο σώμα και αρκετή ενανθράκωση! Η γεύση είναι πραγματικά φοβερή! Γλυκιά και πολύπλοκη με ευχάριστες νότες καφέ ζάχαρης, καραμέλας, σταφίδας και λίγο βανίλια. Τέλος η επίγευση της είναι επίσης γλυκιά, έντονη, όχι τόσο μακρά όσο την περίμενα, αλλά συνολικά πάντως είναι από τις καλύτερες μπύρες που έχω πει!


Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland