Σόλο Το μαυρομάνικο

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 500. 500 καταγεγραμμένες, διαφορετικές μπύρες σε 1293 ημέρες (1 μπύρα κάθε 2,6 μέρες περίπου). Δεν είναι κανένα φοβερό κατόρθωμα σίγουρα, αδιαμφισβήτητα είναι όμως ένα διαρκές ταξίδι στον κόσμο της μπύρας, που συνεχίζεται ακόμα με αμείωτο ενδιαφέρον. Ποια θα ήταν η 500ή μπύρα ήταν ένα ερώτημα που έψαχνε για απάντηση αρκετό καιρό πριν. Σκοπός δεν ήταν να είναι η καλύτερη γευστικά μπύρα που θα μπορούσε να αντέξει η τσέπη, αλλά κυρίως να έχει και κάποιο συμβολισμό ή κάτι που να την διαφοροποιούσε από τις προηγούμενες 499!

Η μπύρα υπ' αριθμ. 500 λοιπόν, είναι "Το Μαυρομάνικο", μια Κρητικιά, συλλεκτική, εορταστική stout μπύρα με 8% αλκοόλ και 40 IBUs, μια συνταγή που εμπνεύστηκε η αγαπημένη μικροζυθοποιία Σόλο σε συνεργασία με το Crop Roastery - Brewery!
Η διαφορετικότητα της έγκειται στο γεγονός πως παρόλο που παρήχθηκε από μικροζυθοποιία, δεν κυκλοφόρησε σε φιάλες ποτέ στην αγορά παρά μόνο σε πολύ περιορισμένο αριθμό για τους καλεσμένους στα εγκαίνια του ζυθοποιείου της Σόλο, στην Καλλιθέα Ηρακλείου, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, και ουσιαστικά είναι η πρώτη ετικέτα της Σόλο επί Κρητικού εδάφους!
Το Μαυρομάνικο είναι Κρητικό μαχαίρι με μαύρο μανίκι (μαύρη κεράτινη λαβή). Προιόν δεξιοτεχνίας, καθημερνό εργαλείο, σύμβολο τιμής, ανδρείας και αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής ιστορίας και παράδοσης, το Κρητικό μαχαίρι κουβαλά την ψυχή του Κρητικού, εξού και φέρει ειδικό βάρος ως δώρο φιλίας και εκτίμησης. (Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το κόψιμο κορδέλας σε εγκαίνια, όπως στην προκειμένη περίπτωση). Καθότι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ηράκλειο Κρήτης, ο συμβολισμός που αναζητούσα εύκολα βρέθηκε στο "Μαυρομάνικο" το οποίο ανοίχθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων.

Περνώντας στα της μπύρας τώρα, το χρώμα της είναι κατάμαυρο κι έχει πυκνό κρεμώδη, συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας που σταδιακά υποχωρεί σε ένα λεπτό στρώμα. Τ' αρώματά της είναι έντονα, βυνώδη, με ευχάριστες νότες καβουρδισμένης βύνης, πικρής σοκολάτας και καφέ, μεθυστικά στην κυριολεξία καθώς όπως ζεσταίνεται η μπύρα διακρίνεται και το αλκοόλ. Έχει χαμηλή σχετικά ενανθράκωση και μεσαίο σώμα. Η γεύση της είναι υπέροχη, ισορροπημένη, γλυκόπικρη με ιδιαίτερα ευχάριστες νότες καβουρδισμένου καφέ και σοκολάτας. Το τελείωμα της είναι μεγάλης διάρκειας, γλυκόπικρο κι ελάχιστα όξινο.






Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Lagunitas IPA

Astroblaster

ΛΑΤΙΝΑ

Argos Star Lager

Blonder Bräu

Ψυχή του πάρτι

McFarland