Mikkeller Vanilla Shake


Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 499, Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake, Νορβηγική imperial oatmeal stout μπύρα με 13 % αλκοόλ. Παράγεται από τη μικροζυθοποιία Mikkeller στην Νορβηγική μικροζυθοποιία Lervig Aktiebryggeri για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ!
Η Mikkeller ιδρύθηκε το 2006 από τον Mikkel Borg Bjergsø, αλλά η πορεία είχε διαγραφεί νωρίτερα, που σπουδάζοντας να γίνει δάσκαλος, έπινε με τους φίλους του για να γίνουν πιωμένοι - όσο πιο φτηνά τόσο καλύτερα. Παράλληλα δούλευε σε τοπικό cafe, όπου γνώρισε ξενόφερτες μπύρες όπως Chimay και Hoegarden και γρήγορα ανέπτυξε σχολαστική άποψη για τις γεύσεις. Δημιούργησε ένα beer club με τους φίλους του όπου δοκίμαζαν και βαθμολογούσαν διάφορες μπύρες. Αργότερα, ως δάσκαλος φυσικής και μαθηματικών, δοκίμασε σε μια pub μια IPA που του άρεσε πολύ (την Brøckhouse) και εντυπωσιασμένος από τη γεύση της, θέλησε να την αναπαραγάγει με μικρότερο κόστος. Άρχισε λοιπόν στον ελεύθερο του χρόνο να μεταμορφώνεται σε τρελό επιστήμονα, που κλεισμένος στην κουζίνα του σπιτιού του έκανε τα πιο απίθανα πειράματα με μπύρες. Συντελεστές στις εξισώσεις του ήταν η βύνη, η μαγιά και ο λυκίσκος· άγνωστοι, η γεύση και τα αρώματα του βαρελιού όταν πρόσθετε τα πιο παράδοξα υλικά, από ποπκόρν και λίτσι έως πιπέρι Σετσουάν και καφέ. Και ήταν ακριβώς ο γαλλικός καφές φίλτρου που τον οδήγησε στην επιτυχία. Η «Beer Geek Breakfast» oatmeal stout, που ανέπτυξε με τη δανέζικη μικροζυθοποιία Ørbæ, διακρίθηκε στο διεθνές online φόρουμ αξιολόγησης μπύρας ratebeer.com και η ζωή του άλλαξε πορεία.
Από το 2006 έως σήμερα, η εταιρεία του, Mikkeller, έχει φτάσει να εξάγει μπύρα σε πάνω από 40 χώρες, ενώ ο ίδιος γυρνά τον κόσμο, ανοίγοντας Mikkeller Bars, οργανώνοντας βραδιές γευσιγνωσίας, κάνοντας ομιλίες και αναζητώντας υλικά, από καφέ στο Βιετνάμ έως φύλλα αβοκάντο στο Μεξικό και φύκια στα φιόρδ της Ισλανδίας. Αυτό που κάνει ο Bjergsø ονομάζεται στον κόσμο της διεθνούς ζυθοποιίας «phantom brewing» ή «gypsy brewing»: Η εταιρεία του δεν έχει δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής. Οι περισσότερες μπύρες του παράγονται στην de Proef Brouwerij στο Βέλγιο, ενώ έχει συνεργαστεί με μια σειρά άλλες εταιρίες, όπως Three Floyds, de Struise, Hill FarmsteadAnchorage Brewing Company και άλλες.
Περνώντας στα της μπύρας τώρα, το χρώμα της είναι μαύρο (κατάμαυρο), με καφέ αφρό μικρής διάρκειας. Τα αρώματά της είναι υπέροχα, ο καφές, η σοκολάτα και η βανίλια συνθέτουν μια πανδαισία αρωμάτων. Το σώμα της πιο γεμάτο δεν γίνεται, βελούδινο με σχεδόν ανύπαρκτη ενανθράκωση! Η γεύση φέρνει ένα σοκ του τύπου, "τι μπυράκλα είναι αυτή!". Το υπέροχη είναι λίγο, γλυκόπικρη, με νότες πικρής σοκολάτας, καφέ, brandy, βανίλιας φυσικά. Το αλκοόλ για 13% είναι καλά κρυμμένο και απλά προσδίδει μια ελαφριά ζεστασιά, ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, με κύρια χαρακτηριστικά τη βανίλια και τον καφέ, γλυκιά κι ελάχιστα πικρή. Αν κάνει κρύο και τη βρείτε, μην την αφήσετε, βάλτε ένα ξύλο στο τζάκι κι απολαύστε την!




Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland