Brugse Zot Blond

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 383, Brugse Zot Blond, Βέλγικη Belgian ale μπύρα με 6 % αλκοόλ, 13 EBC και 23 IBUs. Παράγεται από την οικογενειακή ζυθοποιία De Halve Maan που βρίσκεται στην Brugge (Μπρυζ) της Φλαμανδίας. Είναι η μόνη ζυθοποιία που οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται ακόμη στο κέντρο της πόλης, ανήκουν δε στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Η ιστορία της ζυθοποιίας αρχίζει το 1856 όταν ο Leon Maes άρχισε να παράγει μια βαθυζύμωτη μπύρα σύμφωνα με τις τοπικές παραδοσιακές επιταγές. Οι απόγονοί του επέκτειναν την επιχείρηση. Από τότε μοναδικός σκοπός της οικογένειας είναι να προσφέρει στον κόσμο άριστες ποιοτικά και γευστικά μπύρες, σεβόμενη πάντα την παραδοσιακή τέχνη ζυθοποίησης. Παράγει δύο από τις πιο γνωστές βελγικές ale μπύρες, την Brugse Zot και την Straffe Hendrik. Το ζυθοποιείο χάρη στη gourmet ποιότητα της Brugse Zot, έχει κερδίσει το Gold Medal στην διοργάνωση World Beer Cup το 2006 και το 2008.

Το λογότυπο της ζυθοποιίας έχει πια ταυτιστεί με την ίδια την Brugge! Οι κάτοικοι της αποκαλούνται Brugse Zotten (οι τρελοί της Μπρυζ) όπως αναγράφεται και στην ετικέτα της μπύρας κι αυτό όχι χωρίς λόγο. Λέγεται ότι στα τέλη του 15ου αιώνα ο Maximillian της Αυστρίας, επισκέφτηκε την Brugge για να παρακολουθήσει την ετήσια γιορτή της πόλης, Holy Blood Procession. Την επομένη οι κάτοικοι του ζήτησαν να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός φρενοκομείου για την πόλη τους. Η απάντησή του ήταν «Απλά κλείστε τις πύλες. Η Brugge είναι ένα μεγάλο τρελοκομείο!».

Η Brugse Zot Blond είναι ξανθιά μπύρα που θυμίζει αφροζύμωτες μπύρες μοναστηριακού τύπου. Ο λευκός, πυκνός αφρός έχει μικρή διάρκεια και βυνώδη κυρίως αρώματα από τις 4 βύνες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της. Διακρίνονται ακόμα αρώματα φρούτων καθώς και της μαγιάς. Η γεύση είναι πλούσια και πολύπλοκη, με νότες κίτρου και γλυκόπικρη στο τελείωμα. Είναι μια ισορροπημένη ποιοτική μπύρα με αυξημένη ενανθράκωση και μια μακριά, γλυκόπικρη, επίγευση.

Πηγή: www.brugsezot.be
Πηγή: de.wikipedia.org
Πηγή: www.billia.gr



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland