Ληθένια


Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 375, Ληθένια, Ελληνική india pale ale μπύρα με 5,8% αλκοόλ, από την μικροζυθοποιία Τρικάλων Ζύθος στα Τρίκαλα. 
Η Ληθένια είναι η κόρη του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων και στ' όνομα κουβάλαγε τη λήθη. Είναι χειροποίητη, φρέσκια απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα μικρής παραγωγής.
Στην παραγωγή της χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο 3 ελληνικές βύνες, αρωματικές και φρεσκοαλεσμένες που προσδίδουν το γεμάτο σώμα της καθώς και το χαλκοκόκκινο, διαυγές χρώμα της. Οι λυκίσκοι που χρησιμοποιούνται είναι Αμερικάνικοι, οι Centennial, Cascade & Citra που χαρίζουν στην μπύρα τα μοναδικά αρώματα και γεύσεις καθώς και την χαρακτηριστική πικράδα της. Με το πέρας της ζύμωσης η Ληθένια ωριμάζει σταδιακά καθώς μένει στην δεξαμενή ωρίμανσης για 5 εβδομάδες σε χαμηλή θερμοκρασία.
Το χρώμα της είναι χαλκοκόκκινο όπως προανέφερα με λευκό αφρό μικρής διάρκειας. Τα αρώματα από τους λυκίσκους είναι έντονα, φρουτώδη με νότες εσπεριδοειδών. Η γεύση είναι ξεδιψαστική, με αυξημένη ενανθράκωση, πικάντικη, ελάχιστα ξηρή και με μια λέξη, υπέροχη κατά την προσωπική μου άποψη. Η επίγευση είναι μέσης διάρκειας πικρή και πιπεράτη, σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την γευστική αυτή εμπειρία.



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland