Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Blauw

24 Φεβρουαρίου 2017, Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 260, Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Blauw (2016), Βελγική strong ale με IBU 15, EBC 70 και 11% αλκοόλ, από την Brouwerij Het Anker, ίσως το αρχαιότερο ζυθοποιείο που ακόμα λειτουργεί στο Βέλγιο. Βράζεται σε "περιορισμένη ποσότητα", µία φορά τον χρόνο (από το 1999), στις 24 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της ημέρας γενεθλίων του Καρόλου 5ου που απλά συμπίπτει και με τα γενέθλια του κατόχου του παρόντος μπυρολογίου, και όπως θα έχετε ήδη υποθέσει, μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της συγκεκριμένης μπύρας σήμερα! Ο Κάρολος Ε΄ (24 Φεβρουαρίου 1500 – 21 Σεπτεμβρίου 1558, γνωστός και ως Κάρολος Κουΐντος, δηλ. πέμπτος), ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1519 και ως Κάρολος Α΄ βασιλιάς της Ισπανίας από το 1516.
Η σημερινή μπύρα είναι παραγωγής του 2016. Στην ουσία πρόκειται για μια special έκδοση της παραδοσιακής Gouden Carolus Classic, με βελτιωμένη γευστική παλέτα και με την προσθήκη μυστηριωδών αρωμάτων. Οι καραμελωμένες βύνες και η 11% περιεκτικότητα αλκοόλ για το 2016, προσδίδουν στη Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer μια γλυκιά ζεστασιά κρασιού η οποία σε συνδυασμό µε την φρεσκάδα και τη δροσιά της µπύρας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα πραγματικά καταπληκτικό! Το 2015 της απονεμήθηκε στα World Beer Awards το βραβείο “Worlds’ Best Belgian Style Strong” ενώ στο προφίλ της στο ratebeer.com φιγουράρουν τα δυο 100άρια αλλά και το TOP50 εικονίδιο.
Έχει χρώμα βαθύ ρουμπινί, με έναν υπέροχο πυκνό καφετί αφρό μεγάλης διάρκειας. Διακρίνονται έντονα αρώματα, βατόμουρου, δαμάσκηνου και καραμέλας. Η γεύση είναι απλά καταπληκτική, γλυκιά, βυνώδης, με έντονο το αλκοόλ ακόμα και στην επίγευση, ειδικά όσο ζεσταίνεται η μπύρα! Το μπουκάλι καπακώνεται με φελλό εφόσον η μπύρα επιδέχεται παλαίωση τουλάχιστον 10 ετών.
Αν τη βρείτε μπροστά σας αγοράστε την ή δωρίστε την! Σίγουρα αξίζει! Προσοχή όμως, το μπουκάλι να είναι αυτό με την μπλε διαγώνια γραμμή διότι υπάρχει και το ίδιο μπουκάλι με το ίδιο όνομα αλλά με κόκκινη διαγώνια γραμμή.


Κάρολος Κουΐντος



Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland