Guinness Draught

Αγαπημένο μου μπυρολόγιο, ημέρα 122, Guinness Draught, Ιρλανδική stout με 4,2% αλκοόλ για σήμερα 17 Μαρτίου καθώς έτσι προστάζει η μέρα λόγω της εορτής του Αγίου Πατρικίου (St Patrick's) στην Ιρλανδία και προστάτη όλων των Ιρλανδικών pub/bar ανα τον κόσμο!
Αποτελεί την πρώτη stout μπύρα σε πωλήσεις στον κόσμο! Παράγεται στην Ιρλανδία από το 1759 και ζυθοποιείται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Στην ηλικία των 34 ετών, το 1759, ο Arthur Guinness, απέκτησε μια εγκαταλελειμμένη ζυθοποιία με την ονομασία St. James’ Gate. Τότε, διασφάλισε το μέλλον της ζυθοποιίας με την υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου 9.000 ετών! 
Μέχρι το 1930, ένας στους δέκα άνδρες στο Δουβλίνο στήριζε το εισόδημά του στο ζυθοποιείο St. James’ Gate, το οποίο πρόσφερε γενναιόδωρους μισθούς και καθημερινά απολαυστική GUINNESS

Σήμερα η Guinness παράγεται σε περίπου 50 χώρες διεθνώς ενώ διατίθεται σε περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο. Είναι γνωστή ανά τον κόσμο για το αυθεντικό σκούρο χρώμα της που οφείλεται στο καβουρδισμένο κριθάρι, για τον χαρακτηριστικό κρεμώδη αφρό της και τη βελούδινη γεύση της, τα οποία οφείλονται στη ενανθράκωση με άζωτο (αντί για διοξείδιο του άνθρακα), το απαλό άρωμα καβουρδισμένης καραμέλας και είναι ανέλπιστα χαμηλή σε θερμίδες, αφού περιέχει μόνο 196 θερμίδες το pint ποτήρι (568ml). 

Μπορεί το σύστημα πλήρωσης φιαλών να μην επιτρέπει την εισαγωγή αζώτου, η Guinness όμως βρήκε έναν τρόπο για την εισαγωγή του σε κουτιά, μέσω της πρωτοποριακής συσκευασίας "Guinness In- Can System". Η πατέντα της Guinness, με τον μηχανισμό της κάψουλας (widget) καταφέρνει να προσφέρει στον καταναλωτή τη φρεσκάδα της βαρελίσιας μπίρας στην πρακτική συσκευασία του κουτιού. Για το λόγο αυτό ονομάζεται Can Draught (βαρελίσια σε κουτί), όπως αναφέρει και η συσκευασία. 
Το χωρητικότητας 440 ml κουτί περιέχει μια κάψουλα μείγματος αζώτου και stout. Η κάψουλα εισάγεται στο κουτί όταν αυτό είναι ακόμα άδειο. Στη συνέχεια, το κουτί γεμίζει με περιεχόμενο μπίρας και με ποσότητα αζώτου που βοηθά στη διατήρηση της σταθερής πίεσης στο εσωτερικό του κουτιού. Με το γέμισμα του κουτιού με μπύρα, η κάψουλα επιπλέει στην επιφάνεια του περιεχομένου εμπεριέχοντας και αυτή μπύρα με άζωτο στο εσωτερικό της στην ίδια πίεση που έχει και το περιεχόμενο του υπόλοιπου κουτιού. Το περιεχόμενο της κάψουλας απελευθερώνεται αυτόματα κατά το άνοιγμα του κουτιού. Το άνοιγμα του κουτιού απελευθερώνει την πίεση, και αυτό κάνει την κάψουλα να "σκάει". Η stout στο εσωτερικό της κάψουλας βοηθά στη διάδοση του αζώτου. Έτσι δημιουργείται ανάδευση (Surge) στη μπύρα και το προϊόν όταν σερβίρεται διατηρεί τον κρεμώδη αφρό του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη βαρελίσια Draught Guinness.

Τέλος το μάρκετινγκ της Guinness προστάζει ότι το ιδανικό σερβιρίσμα της μπύρας είναι μια διαδικασία 5 βημάτων, με το 4ο βήμα να έχει διάρκεια ακριβώς 119,5 δευτερόλεπτα!!! Δείτε ολόκληρη τη διαδικασία στο παρακάτω video.


Μια καταπληκτική τηλεοπτική διαφήμιση που θυμάμαι από την εποχή μου στην Αγγλία σχετική με τον χρόνο των 119,5 δευτερολέπτων μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο. Αξίζει πραγματικά!


Sláinte!!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίου έτους

Argus (ΕΡΜΗΣ)

Perlenbacher Premium Pils

Henninger

Astroblaster

Lagunitas IPA

ΛΑΤΙΝΑ

Blonder Bräu

Argos Star Lager

Ψυχή του πάρτι

McFarland